Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΙΘΗΚΟΣ- Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών»
ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Α.Π.Θ. – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ - TRETEKNISK

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα των ορεινών περιοχών, θα υπάρξει αυτή την εβδομάδα στην περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 το απόγευμα και την Παρασκευή 16 Δεκέμβριου το πρωί, ., θα πραγματοποιηθεί διημερίδα με τίτλο «Αναπτύσσοντας Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην Ορεινή Ελλάδα», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλης που βρίσκεται στη Λυγαριά Τρικάλων (πρώην έδρα δήμου Γόμφων). Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πύλης. Συνδιοργανωτές της Ημερίδας είναι το ΑΠΘ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο Δήμος Πύλης και το Norwegian Institute of Wood Technology.

H ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ – Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών», με επιστημονικό υπεύθυνο το Δρ. Μάριο Τρίγκα, Επίκουρο Καθηγητή του ΑΠΘ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009 – 2014 στο πλαίσιο του Έργου «Ακαδημαϊκή Έρευνα στους Τομείς Προτεραιότητας» του Προγράμματος «Διαφορετικότητα, Ανισότητες και Κοινωνική Ενσωμάτωση.

Το έργο πλησιάζει στη λήξη του και πρόκειται για την τελική εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστούν επιπλέον ερευνητικά αποτελέσματα, αλλά θα δοθεί και η δυνατότητα παρουσίασης καλών πρακτικών κοινωνικών επιχειρήσεων από την περιοχής μας, καθώς επίσης και ανάπτυξης διαλόγου με επιχειρηματίες της περιοχής του Δήμου Πύλης και φορείς, στο πλαίσιο δύο στρογγυλών τραπεζιών και τις δύο ημέρες, υπό το πρίσμα της ανάπτυξης και προώθησης της κοινωνικής οικονομίας ως εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την άμβλυνση των φαινομένων αποκλεισμού των κοινοτήτων της περιοχής.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για όλους όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ημερίδας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι και επαγγελματίες του Δήμου Πύλης.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του «ΑΙΘΗΚΟΥ» αλλά και το πρόγραμμα της διημερίδας, μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα που έχει αναπτυχθεί: Ιστότοπος του Έργου

Την Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στη ΛΥΓΑΡΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ ΓΟΜΦΩΝ)

Δείτε σε ηλεκτρονική μορφή pdf το πρόγραμμα της διημερίδας  εδώ: και την αφίσα εδώ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΙΘΗΚΟΣ- Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών»
ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Α.Π.Θ. – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ - TRETEKNISK

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ερευνητικής ομάδας της Νορβηγίας το διάστημα 12-15 Ιουλίου 2016,  για το έργο «ΑΙΘΗΚΟΣ- Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών». Σκοπός της επίσκεψης ήταν η μεταφορά τεχνογνωσίας με τους Νορβηγούς εταίρους του έργου, στο πλαίσιο υλοποίησης διμερών σχέσεων σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και καινοτόμων ιδεών που αφορούν την παραγωγή προϊόντων ξυλείας. Τα μέλη της από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ξύλου Treteknisk μέσω της Θεματικής Ενότητας  Παραγωγή Δασικών Προϊόντων που υλοποιήθηκε στα Σεμινάρια του Προγράμματος ενημέρωσαν εκτενώς για τα παραπάνω θέματα και επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στην Καρδίτσα και στο Δήμο Πύλης για την ανακεφαλαίωση των σεμιναρίων και την αξιολόγησή τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δωρεάν Σεμινάρια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Ορεινών Περιοχών στο Δήμο Πύλης από το πρόγραμμα ΑΙΘΗΚΟΣ

Ανακοινώνεται το πρόγραμμα διεξαγωγής του δωρεάν εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Ορεινές Περιοχές», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ – Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009 – 2014. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η καλλιέργεια της καινοτόμου επιχειρηματικής κουλτούρας στους κατοίκους και επιχειρηματίες των ορεινών περιοχών, στο πλαίσιο ανάπτυξης κοινωνικών επιχειρήσεων και προώθησης της κοινωνικής οικονομίας.

Δείτε σε ηλεκτρονική μορφή pdf το πρόγραμμα των σεμιναρίων εδώ:

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την περίοδο 1-13 Ιουλίου 2016 Οι κύκλοι των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στα ορεινά χωριά του Δήμου Πύλης και η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30/6 στο Δήμο Πύλης, στην κα Διαγωμά Βάϊα,και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις vaiadiagoma@yahoo.gr, vdiagoma@365.syzefxis.gov.gr, (στο τηλέφωνο 24343-50315).

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα πάρουν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο, αλλά και για το έργο του ΑΙΘΗΚΟΥ μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του έργου http://aithikos-eeagrants.teilar.gr/, καθώς επίσης και στο Facebook Aithikos Project - https://www.facebook.com/Aithikos-Project-1743105572598960/?fref=ts

Τρίκαλα, 28/6/2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΙΘΗΚΟΣ- Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών»
ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Α.Π.Θ. – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ - TRETEKNISK

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ερευνητικής ομάδας του έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ- Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών», στο Όσλο της Νορβηγίας το διάστημα 18-22 Ιουνίου 2016. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους Νορβηγούς εταίρους του έργου, στο πλαίσιο υλοποίησης διμερών σχέσεων σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και καινοτόμων ιδεών που αφορούν την παραγωγή προϊόντων ξυλείας. Τα μέλη της ομάδας αποτελούσαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Δρ. Μάριος Τρίγκας, Επίκουρος Καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και η Δρ. Μαρία Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια. Από το ΤΕΙ Θεσσαλίας ο Δρ. Παπαδόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής, ο Δρ. Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, ο Δρ. Μανούρας Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής και η Δρ. Καραγκούνη Γλυκερία, Καθηγήτρια Εφαρμογών. Την αποστολή πλαισίωσαν επίσης από το Δήμο Πύλης, ο κος. Νάκος Χρήστος, Δημοτικός σύμβουλος και η κα. Μπέκου Κωνσταντίνα, Γεωπόνος. Η επίσκεψη έγινε στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ξύλου Treteknisk, από τους ερευνητές του οποίου τα μέλη της αποστολής ενημερώθηκαν εκτενώς για τα παραπάνω θέματα.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής με τους Νορβηγούς ερευνητές. Από αριστερά προς τα δεξιά, οι Carlos MyrebØe, Δρ. Γεώργιος Νταλός, Δρ. Μαρία Παρταλίδου, Δρ. Καραγκούνη Γλυκερία, Δρ. Παπαδόπουλος Ιωάννης, Δρ. Μάριος Τρίγκας, κα. Μπέκου Κωνσταντίνα, κος. Νάκος Χρήστος, Knut Amund Skatvent, Δρ. Μανούρας Αθανάσιος

Την πρώτη ημέρα Σάββατο 18/6 τα μέλη του Treteknisk, ξενάγησαν την αποστολή στη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ξύλου Splitkon στην περιοχή Åmot. Πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένη και σύγχρονη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων από ξύλο για δομικές κατασκευές και με υλοποιημένα project στη Νορβηγία αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η αποστολή συνεχίστηκε με το κυρίως μέρος τη Δευτέρα 20/6. Πιο συγκεκριμένα έγινε επίσκεψη και παρουσίαση του ερευνητικού ινστιτούτου του Treteknisk. Αρχικά μία γενική γνωριμία με το κέντρο έγινε από την κα. Hilde TellesbØ, Διευθύντρια του Ινστιτούτου.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα εργαστήρια του κέντρου, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που αναπτύσσουν και παρέχουν καθώς και της δράσεις R&D που υλοποιούνται αυτό το διάστημα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τα μέλη της συνάντησης. Πιο συγκεκριμένα ο κος. Knut Amund Skatvent, ερευνητής του τομέα υλικών και παραγωγής, ανέλυσε το θέμα της θέσης της Νορβηγικής βιομηχανίας ξύλου υπό το πρίσμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια ο επιστημονικός υπεύθυνος, Δρ. Μάριος Τρίγκας, ειδικός σε θέματα Δασικής Οικονομικής και Καινοτομίας, παρουσίασε το έργο ΑΙΘΗΚΟΣ με τα πακέτα εργασίας, τους στόχους, τις δράσεις και τα παραδοτέα, αναφερόμενος στην πρόοδο των δράσεων που έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και δρομολογήθηκε η ανάπτυξη περεταίρω ερευνητικών συνεργασιών.

 

 

 

 

 

 

 

  Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον Dr. Per Otto Flaete, ερευνητή του τομέα υλικών και παραγωγής για τη διαβάθμιση της ξυλείας σε κλάσεις ποιότητας με καινοτόμους μεθόδους, στο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας των πρώτων υλών ξύλου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Νταλός, Τεχνολόγος Ξύλου, ο οποίος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων των εργαστηρίων και του εξοπλισμού του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και διαπιστώθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις ανάπτυξης μελλοντικών ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας στο αντικείμενο της τεχνολογίας του ξύλου και όχι μόνο. Τις παρουσιάσεις έκλεισε ο κος. Lars Tellens M.Sc., ερευνητής του τομέα υλικών και παραγωγής με τις προοπτικές που παρουσιάζει η χρήση του ξύλου στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης επιχειρηματικότητας. Ακολούθησε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση από όλα τα μέλη της συνάντησης. Σημειώνεται ότι παραβρέθηκαν επίσης οι ερευνητές του κέντρου, Δημήτριος Κρανιώτης Ph.D., Carlos MyrebØe και Kristian Bysheim.

Η αποστολή συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα, με επίσκεψη στη βιομηχανία επεξεργασίας ξυλείας Gran Tre στην περιοχή Jaren. Εκεί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον κο. Finn Hoel, διευθυντή του εργοστασίου, στους χώρους παραγωγής και έγινε αναλυτική παρουσίαση των τεχνολογιών παραγωγής, με ταυτόχρονη διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας με την ελληνική αγορά προϊόντων ξυλείας. Η επόμενη επίσκεψη περιλάμβανε τη γνωριμία των μελών της αποστολής με το καινοτόμο υλικό Superwood στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής Flaen στην περιοχή Hurdal. Ο διευθυντής της μονάδας κος. Hakon Rognlien παρουσίασε αναλυτικά τις ιδιότητες του καινοτόμου αυτού προϊόντος, για το οποίο η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι η μοναδική στη Νορβηγία που έχει την πατέντα για την παραγωγή του.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον οικολογικό χωριό στην περιοχή του Hurdal. Ο συγκεκριμένος οικισμός αποτελεί ένα πρωτοπόρο project στη Νορβηγία. Είναι κατασκευασμένος από απολύτως οικολογικές ξύλινες κατοικίες με δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών από ΑΠΕ, με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Επίσης, στους μελλοντικούς στόχους του project είναι η δημιουργία μίας τοπικής αυτόνομης micro οικονομίας, με οφέλη για την κοινότητα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Τέλος, η ημέρα ολοκληξρώθηκε με επίσκεψη σε σπιτική μικροζυθοποιία, στα περίχωρα του Όσλο και ξενάγηση από τον κ. Knut Amund Skatvent, όπου παρουσιάστηκε μία ακόμη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής επιχειρηματικότητας με την παραγωγή υψηλής ποιότητας μπίρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Το οικολογικό χωριό στην περιοχή Hurdal και ο χώρος ζύμωσης της σπιτικής μικροζυθοποιίας

Τα μέλη της αποστολής αποκόμισαν ιδιαίτερα χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις αναφορικά με δυνατότητες μεταφοράς των καλών αυτών πρακτικών στην περιοχή του Δήμου Πύλης, στο πλαίσιο του έργου ΑΙΘΗΚΟΣ, και τις προοπτικές ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, τα μέλη των ΑΕΙ της αποστολής και οι ερευνητές του Treteknisk, δρομολόγησαν περεταίρω ερευνητικές συνεργασίες, διαμορφώνοντας ένα δίκτυο ανταλλαγής και διάχυσης γνώσης με την ευρύτερη περιοχή σε κοινά ερευνητικά ζητήματα και ιδέες που διατυπώθηκαν. Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχιστούν, με επίσκεψη της Νορβηγικής αποστολής στην περιοχή της Πύλης, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος

Δρ. Μάριος Τρίγκας
Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δωρεάν Σεμινάρια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Ορεινών Περιοχών στο Δήμο Πύλης από το πρόγραμμα ΑΙΘΗΚΟΣ

Ανακοινώνεται η διεξαγωγή εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Ορεινές Περιοχές», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ – Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009 – 2014. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η καλλιέργεια της καινοτόμου επιχειρηματικής κουλτούρας στους κατοίκους και επιχειρηματίες των ορεινών περιοχών, στο πλαίσιο ανάπτυξης κοινωνικών επιχειρήσεων και προώθησης της κοινωνικής οικονομίας, σε τομείς που είναι και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τη περιοχής, όπως: τα δάση, ο ορεινός τουρισμός, η κτηνοτροφία, η γεωργία, κ.ά.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την περίοδο 1-12 Ιουλίου 2016.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι ακόλουθες: Κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, ορεινός τουρισμός, παραγωγή δασικών προϊόντων, παραγωγή και πιστοποίηση τοπικών/παραδοσιακών τροφίμων, κτηνοτροφία και ορεινές περιοχές, σύγχρονο και αποτελεσματικό μάρκετινγκ προϊόντων και υπηρεσιών.

Εισηγητές θα είναι καταξιωμένοι επιστήμονες από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Ο κύκλοι των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στα ορεινά χωριά του Δήμου Πύλης και πιο συγκεκριμένα, στην πόλη της Πύλης και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ελάτης, Περτουλίου, Νεραϊδοχωρίου και Στουρναραιϊκων. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το προσεχώς και η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 24/6 στο Δήμο Πύλης, στην κα Διαγωμά Βάϊα,και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις vaiadiagoma@yahoo.gr, vdiagoma@365.syzefxis.gov.gr, (στο τηλέφωνο 24343-50315).

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα πάρουν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο, αλλά και για το έργο του ΑΙΘΗΚΟΥ μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του έργου http://aithikos-eeagrants.teilar.gr/, καθώς επίσης και στο Facebook Aithikos Project -  https://www.facebook.com/Aithikos-Project-1743105572598960/?fref=ts

                                                                                                                                                Τρίκαλα, 11/6/2016

 

Περισσότερα Άρθρα...